Aktuelt

Her finder du de seneste 5 nyheder fra Kong Frederik den IX's Hjem. For ældre nyheder se venligst arkivet til venstre.

36

Torsdage er lig Torsdagsjazz

16.02.2017

På Kong Frederik den IX's Hjem er torsdage lig jazz - i hvert fald hver anden torsdag. For her spreder lyden af jazz sig i havestuen. Der er mulighed for vippe lidt med foden, få sig en øl eller en vand og lytte til "Torsdagsjazz".

Det er jazztrompetisten Valdemar Rasmussen, som sammen med Mads Søndergaard - piano og Kristor Brødsgaard - bas, spiller hyggelig jazzmusik.

 

 

Bag Køkkendøren december 2016

29.11.2016

 

Så blev det endelig december med julelys, gran, clementiner og indendørs hygge.

Vi er i skrivende stund i fuld gang med at bage julesmåkager: jødekager, vanilje kranse, klejner, nissefryd og honning hjerter + marengsjuletræer!

Vi arbejder også på det lille juleblad, som alle beboere får, så man kan følge med i menuèrne i alle helligdagene omkring jul + nytår.

 

Herfra ønskes alle Beboere en rigtig glædelig jul, samt et godt nytår.

 

De økologiske køkkenroser

19.10.2016

Sølvmedalje

 

Ok-Fondens plejehjem Kong Frederik lX's hjem blev indstillet til De økologiske køkkenroser i kategorien "Plejehjem med lokale produktionskøkkener eller levebo-miljøer".

Tirsdag d. 16. august 2016 blev der afholdt jurymiddag i havesalen. Det blev en fantastisk aften! Køkkenpersonalet havde tryllet en overdådig middag sammen. Allan vores huspianist frembragte de helt rigtige melodier til middagen og humøret var højt i havesalen.

Den 12. oktober faldt afgørelsen - Kong Frederik lX's Hjem blev kåret som Danmarks 2. bedste plejehjem indenfor økologisk mad. Skuffelsen over at tabe guldet er ikke til at overse i køkkenet, men alle vi andre er stolte over at netop vores køkken løb med sølvet. Alle landet plejehjem kan deltage, 30 plejehjemskøkkener var med i opløbet og vi var et ud af to som gik videre til jurymiddagen.

Vi kan da kun være stolte af vores køkken.

Stort tillykke til Køkkenet

-og tak for dejlig mad.

 

93-årige Rita Kjerte fejrede 20 års jubilæum som frivillig på Kong Frederik IX’s Hjem

05.09.2016

I OK-Fonden bidrager et stort korps af frivillige rundt om på alle vores centre til at opfylde den fælles vision om, at "Livet skal leves - hele livet".

I denne uge fejrer Kong Frederiks IX's Hjem en helt særlig frivillig indsats: Rita Kjerte har siden 1996 haft sin stort set daglige gang i huset.

Min mand, Børge Kjerte, måtte flytte ind på Kong Frederik efter 54 års ægteskab. Det blev mit liv, jeg kom hver dag. Jeg kunne ikke sove her, men jeg gik ikke, før han var i seng, fortæller Rita.

Jeg begyndte også at interessere mig for de andre beboere. Mange tussede bare rundt og fik ikke så ofte besøg. Vi spiste sammen med dem og lavede hyggestunder om eftermiddagen, hvor vi fik et glas kirsebærvin.

Min mand var tidligere leder for et 10-mands orkester, som blandt andet spillede på Varna i Århus. Hans gamle kollega, pianisten Axel Hindberg, kom jævnligt og besøgte os, og så spillede han klaver for os alle sammen i Havestuen.

Min lillebror kom her rigtig meget og blev også en del af huset. Han hed aldrig andet en "Onkel Ove" blandt beboerne.

Da Børge døde i 1999, sagde den daværende forstander, Bente Gilbro, til mig, at jeg var velkommen til at fortsætte med at komme, hvis jeg havde lyst. Det havde jeg, og det blev nærmest en slags "arbejde" for mig.

Tidligere var beboerne ikke så dårlige, som man er, når man kommer på plejehjem i dag. Det betød, at jeg kunne deltage på en anden måde. Jeg har fx været med beboerne på ferie i sommerhus, hvor jeg sov sammen med to af damerne.

Jeg har også engang passet "terapien", som det hed dengang, mens den ansvarlige lå syg i 14 dage efter et styrt på sin cykel.

Nu kommer jeg "kun" om formiddagen, og jeg er ikke så meget på afdelingerne, men har min gang i "Hyggestuen". Jeg husker mange sangtekster og synger tit sammen med beboerne. Vi snakker, og somme tider læser jeg højt, af alt fra aviser til Rasmus Klump. Jeg sørger for, at beboerne får tilbudt noget at drikke. Så skåler jeg og siger: "Vi skal have noget vand, ellers kan vi slet ingenting huske". Hver anden torsdag deltager jeg i det faste jazzarrangement om eftermiddagen, og det er mig, der laver alter og gør klar, når her skal holdes gudstjeneste.

Der har været mange højdepunkter gennem årene. Rita tænker med særlig glæde på to: - Da huset fejrede min 80 års fødselsdag med stor fest, og da jeg af vores nuværende borgmesters far, som havde sin hustru boende her, fik overrakt en fortjenstmedalje for mit frivillige arbejde og min omsorg for beboerne.

Mandag var det atter lejlighed til at feste for Rita og takke for foreløbig 20 års indsats. Der var fuldt hus med besøg af tidligere medarbejdere, veninder og familie.

Kampen om De Økologiske Køkkenroser

22.08.2016

OK-Fondens plejehjem, Kong Frederik den IX's Hjem er blevet indstillet til De Økologiske Køkkenroser i kategorien "Plejehjem med lokale produktionskøkkener eller levebo-miljøer", og tirsdag var juryen på besøg for at nyde maden. De Økologiske Køkkenroser bliver i år uddelt til de offentlige køkkener i Danmark, der har gjort noget særligt inden for arbejdet med økologiske råvarer.

To sanseindtryk dominerer som man kommer ind på Kong Frederik den IX's Hjem denne dag: Først duften af nylavet mad, der straks får munden til at løbe i vand. Dernæst den sagte lyd af klavermusik, der bliver højere som man kommer tættere på den hyggelige dagligstue, hvor aftenens prøvesmagning skal finde sted. I hjørnet sidder en pianist, der ikke kun denne dag forsøder middagen med musik.

Der er lidt hektik blandt medarbejderne, der gerne vil have, at juryen får den bedste oplevelse af hjemmet, maden og måltidet. Men forberedelsen er i orden, og aktivitetscentret har i løbet af dagen lavet fine servietter, der fuldbyrder et veldækket bord.

Færre sprøjtegifte og mindre allergi

Men hvorfor er det overhovedet vigtigt, at forfølge en ambition om at bruge flere økologiske fødevarer i madlavningen på Kong Frederik den IX's Hjem? Vi spurgte Ruth Crone Bech, der er økonoma og projektansvarlig for at øge økologien i maden på Kong Frederik den IX's Hjem.

-          "Det sparer os for en masse sprøjtegifte i maden. Tænk på alle de allergier, der er kommet. Desuden er der jo også dyrevelfærden at tænke på", siger Ruth Crone Bech.

Chef for Kong Frederik den IX's Hjem, Mai Lund Kirkegaard istemmer: - "Vi skal leve sundt - og det gør man med gode råvarer."

Ikke uden omkostninger

Ruth Crone Bech lægger dog ikke skjul på, at det også har haft sine omkostninger, at lægge om til mere økologi.

-          "Det er et stort stykke arbejde, at lægge om, da man skal finde det inden for den nuværende økonomi. Og økologiske råvarer er bare dyrere. Så det er mest hænderne, der kan gøre forskellen."

Så er der mad

Juryen, der består af repræsentanter fra Landbrug & Fødevarer, Kost & Ernæringsforbundet, FOA og 3F, ankommer og bliver placeret rundt ved borde sammen med medarbejdere og beboere. Ruth introducerer dagens mad og påpeger, at maden ikke er anderledes fordi, der er besøg udefra.

Maden bliver fornemt serveret, og sikke en menu den står på denne aften:

  • Velkomstdrink - hyldeblomst med lidt hvidvin og serveret med jordbær.
    Hyldeblomstsaften er hjemmelavet fra området, hvor beboere og medarbejdere har plukket hylden primært i Søndermarken. Samlet har køkkenet lavet 135l koncentrat, som bliver til ca. 550 liter færdig drik.
  • Kalvefrikassé med legeret sovs og årstidens friske grøntsager samt kartofler med persille drys.
    Serveret med hvidvin
  • Rugbrødslagkage med flødeskum og solbær syltetøj.
  • Kaffe og portvin

Der er vist ingen, der går sultne hjem i dag.

Afgørelse

Juryen voterer og kommer med deres afgørelse på Fødevaredagen den 12. oktober på Hindsgavl Slot i Middelfart.

Vi krydser fingre og håber på, at Kong Frederik den IX's Hjem vinder kategorien.

(Resten af måneden står maden på Kong Frederik den IX's Hjem i OL's tegn, hvor der bliver serveret flere brasilianske menuer, der kan give et strejf af den sydlige stemning.)

Vi går i flok
ikke i takt...